Два огромни проблема лъснаха в прохождащото ни биологично производство по време

...
Два огромни проблема лъснаха в прохождащото ни биологично производство по време
Коментари Харесай

Скандални разкрития Заливаме Европа с био ментета

Два големи казуса лъснаха в прохождащото ни биологично произвеждане по време на Агра 2018. Родни биопродукти ментета заливат пазарите в страни, членки от Европейски Съюз. В същото време псевдо биопроизводители у нас получавали крупни дотации за продукция без документ. Скандалните разкрития бяха направени в границите на конференция за органичното земеделие. Шефът на дирекция „ Растениевъдство и биологично произвеждане “ в Министерството на земеделието, храните и горите - Антон Величков, сигнализира, че чуждестранни контролни органи постоянно установявали неразрешени вещества в огромна част от пресните и модифицираните плодове и зеленчуци, предлагащи се за био, както и други несъответствия при български артикули. Някои страни, членки в общността, към този момент считали България за рискова страна и разваляли контракти за огромни количества, най-много за пресни зеленчуци.

Според Величков правилата в етикетирането, търговията и контрола на  биологичното произвеждане би трябвало да се затегнат, както и да се усъвършенства инспекцията върху контролиращите лица. Експерти в сектора са на мнение, че има очевиден спор на ползи в целия развой - не може този, който издава документ за биологично произвеждане на обещано стопанство, при което получава законно пари, да прави инспекция на същото стопанство дали в действителност създава съгласно биоправилата, или скрито влага неразрешени торове и препарати. На процедура  контролният орган даже и да открие химия в почвата или продукцията, умерено може да си затвори очите, разчитайки, че остатъчните количества ще се изпарят, до момента в който стоката стигне до някой западен хипермаркет. 

От Асоциация  „ Биопродукти “ са проучили, че сред първите 10 аграрни производители, получили най-големите дотации по размер 11 за биоземеделие през предходната година, има единствено един сертифициран фермер.  Всички останали били в преход, а други двама въобще не попадали в регистрите на агроведомството като биопроизводители.

Резултатите от разбора са стряскащи, тъй като демонстрират големи непълноти и мощни подозрения дали европейските дотации са дадени за действително създадена продукция. Първите 10 компании са получили сред 250 хиляди и 550 хиляди лв., декларирайки, че отглеждат кориандър, пшеница и други зърнени култури, които би трябвало да са излезли на пазара. Но след информация при търговците станало ясно, че предходната година не са осъществени огромни количества пшеница, рапица или кориандър, създадени по биологичен метод.  

Нещо повече - от опита си да отглеждат биокориандър съвсем всички фермери са блъснали на камък, тъй като продукция въобще не се е родила и насажденията им са се трансформирали в угари, уточни Албена Сименова, ръководител на Асоциация " Биопродукти ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР